Cand si de ce sunt necesare declaratiile la Fondul pentru Mediu?
Declaratia la Fondul pentru Mediu este obligatorie pentru comapniile care introduc pe piata nationala ambalaje sau produse ambalate.
Societatile comerciale trebuie sa achite catre Administrația Fondului pentru Mediu contributii si taxe pentru neindeplinirea urmatoarelor obligatii: reciclarea deșeurilor de ambalaje, colectarea deșeurilor electrice și electronice, fie pentru principul ‘’ Poluatorul Plateste” : ecotaxa pentru pungile de plastic, taxa pentru emisii în atmosferă, etc) .
Cadrul legislativ:
- Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.
- Ordonanta de Urgenta 196/2005: privind taxele si contributiile la Fondul pentru Mediu, , iar metodologia de calcul a acestora este descrisa in Ordinul 578/2006, cu modificari si completari.
Cine trebuie sa depuna Declaratia la AFM?
- Producatori: Orice societate comerciala care produce si introduce pe piata produse ambalate;
- Importatori: Orice societate care importa produse ambalate sau ambalaje;
- Distribuitor de produse ambalate;
- Posesor de marca proprie ;
Care sunt aceste obligatii si ce anume se declara ?
- Ambalajele introduse pe piata nationala - de catre operatorii economici a produselor ambulate, ambalajul produselor importate sau realizate printr-o achizitie intracomunitara , supra-ambalarea/ reambalarea acestora, introducerea pe piata a ambalajelor de desfacere sau inchirierea, sub orice forma, cu titlu professional, vanzarea de produse marca proprie, produse de catre producatorii nationali;
- Anvelopele – Introducerea pe piata a anvelopelor de catre operatorii economici;
- Ecotaxa –introducerea pe piata prin: achizitii intracomunitare, importuri, fabricate in Romania, inscriptionate cu marca proprie, a pungilor si sacoselor de cumparaturi din plastic,
- Echipamente Electronice si Electrocasnice ( EEE-uri) – Introducerea pe piata nationala de catre operatorii economici care produc, importa sau realizeaza o achizitie intracomunitara a echipamentelor electronice (EEE). In cazul in care se importa EEE-uri este necesara inscrierea in Registrul National al Producatorilor de EEE.
- Bateriile si acumulatorii – Introducerea pe piata nationala de catre operatorii economici a bateriilor si acumulatorilor produse, importate sau realizate printr-o achizitie intracomunitara/ Detinerea marci proprii de baterii sau acumulatori. In cazul in care se importa baterii este necesara inscrierea in Registrul National al Producatorilor de Baterii.
- Uleiurile sintetice si minerale – Introducerea pe piata nationala a uleiurilor sintetice si minerale produse, importate sau realizate printr-o achizitie intracomunitara.
- Metalele feroase si neferoase – Agentii care colecteaza metale feroase si neferoase sunt obligati sa depuna declaratiile lunare catre AFM si plata lunara.
- Substantele clasificate ca periculoase pentru mediu – Introducerea pe piata nationala de catre operatorii economici a substantelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, produse, importate sau realizate printr-o achizitie intracomunitara.
- Emisiile provenite din surse fixe – Detinerea a unor surse fixe precum centrale termice, generatoare electrice, stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu.
Cum se raporteaza si se achita aceste Obligatii?
- Lunar
- Trimestrial
- Anual
- Pe platforma Administratiei pentru Fondul de Mediu
- Pana pe date de 25 a fiecarei luni (raportarea pentru luna anterioara)
Sanctiuni
- Amenda cuprinsa intre 1000 – 5.000 lei – pentru nedepunere la termen al declaratiei;
- Amenda de la 10.000 lei – 50.000 lei – pentru neplata contributiile ambalajelor introduse pe piata;
- Sanctiunile pot fi majorare in functie de gravitatea incalcarii si impactul asupra mediului;