Ce reprezinta Gestiunea deseurilor?

Gestionarea deșeurilor reprezintă toate activitățile si procesele desfășurate incepand cu  generarea/producerea deșeurilor până la valorificarea sau eliminarea acestora, in scopul protejarii mediului inconjurator.

Ce obligatii sunt cu privire la Gestiunea Deseurilor?

  • Orice societate comercială generatoare de deșeuri indiferent de activitate, este  răspunzătoare  pentru întregul flux al deșeului, de la generare, până la încetarea statutului de deșeu.
  • Producătorii și deținătorii de deșeuri persoane juridice au obligatia sa să încadreze fiecare tip de deșeu rezultat din propria activitate;
  • producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuriau obligatia  să colecteze  separat minim  pe următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă.
  • Predarea deseurilor se face doar catre un operator economic autorizat care desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deşeurilor.

 Ce este evidenta gestiunii deseurilor si ce presupune?

Conform Ordonantei de Urgenta 92/2021, aprobata prin Legea 17/2023  privind regimul deseurilor, orice societate care genereaza deseuri, are obligatia de a tine evidenta gestiunii deseurilor.

Predarea deseurilor se face doar catre colectori autorizati pentru transport, depozitare, tratare si reciclare a deseurilor, cu scopul de a reduce efectul lor negative asupra sanatatii si a mediului, precum si valorificarea unor resurse prin reutilizarea partilor recuperabile.

Activitatile economice care care detin o autorizatie de mediu/autorizatie integrata de mediu sunt  obligate sa intocmeasca si sa implementeze un program de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate din activitatea proprie sau, dupa caz, de la orice produs fabricat, inclusiv masuri care respecta un anumit design al produselor, si sa adopte masuri de reducere a periculozitatii deseurilor, in urma  unui audit de deseuri. Obligativitatea publicarii programului DE PREVENIRE SI REDUCERE DESEURI trebuie sa se afiseze  pe pagina de internet a companiei, iar  transmiterea acestuia catre agentia pentru protectia mediului se face pana la 31 mai.

Sanctiuni 

  • amendă de la 20.000 lei, la 40.000 lei: pentru neincadrarea fiecarui tip de deseu rezultat din activitate, lipsa colectarii selective, lipsa predarii unui operator economic autorizat;
  • amendă de la 15.000 lei la 30.000 lei : in cazul autorizatiei de mediu /autorizatiei integrate de mediu, lipsa desemnarii unei persoane calificate, lipsa raportare  date  cu privire la gestiunea deşeurilor 

Cum te putem ajuta?

Consultanta privind gestionarea deseurilor;
Raportari deseuri;
Consultanta pentru transfer responsabilitate deseuri ambalaje introduse pe piata nationala;

Contactează-ne acum pentru o gestionare eficientă și conformă a deșeurilor

cloud-downloadflagenvelopefile-emptygraduation-hatuserusersphone-handsetmap-markertabletlaptoplaptop-phonebriefcaseearthenter-downcrossmenuquestion-circlelayers